Hagenau mit Blick auf den See und die Alpen

Bodenmeer

Duitsland, Oostenrijk en Zwitserland grenzen aan het Bodenmeer, dat bestaat uit drie waterlichamen: Überlinger See, Untersee en de Obersee zijn verantwoordelijk voor de kenmerkende vorm. Iedereen die het Bodenmeer een keer heeft bezocht, wil steeds weer terugkomen. Alleen al de cijfers voor het op twee na grootste meer zijn indrukwekkend:

Met een wateroppervlakte van 536 km² en een omtrek van 273 km is dit het op twee na grootste meer van Midden-Europa. Met een lengte van 63 km en een breedte van 14 km verdwijnt de tegenoverliggende oever vaak achter de horizon. Het diepste punt meet meer dan 251 m. Een indrukwekkend cijfer als je net over de golven van het meer vaart op een van de witte excursieboten.

Het Bodenmeer heeft nog een ander fenomeen in petto: De Alpenrijn stroomt in Oostenrijk het meer in om het bij Konstanz weer als Rijn te verlaten. In het Bodenmeer liggen drie grote eilanden: het groente- en kloostereiland Reichenau, de eilandstad Lindau en het bloemeneiland Mainau behoren tot de bijzondere bezienswaardigheden aan het Bodenmeer.

De regio Bodenmeer herbergt nog een aantal andere attracties.

Overzichtskaart Bodenmeer

Bodenmeer

Het Untersee

Voor veel fietsers geldt de Untersee echter als het mooiste deel van het Bodenmeer. De Zwitserse Seerücken en het schiereiland Höri, dat ooit Hermann Hesse inspireerde, vormen samen een gevarieerd landschap dat wordt doorkruist door goed onderhouden fietspaden. Konstanz en Stein am Rhein zijn twee unieke steden ten westen en oosten van de Untersee. Beide steden werden niet getroffen door de oorlog en presenteren zich vandaag de dag nog steeds met kleurrijk beschilderde vakwerkhuizen en smalle steegjes.

Het Obersee

De Obersee is de buik en daarmee het grootste deel van het Bodenmeer. Duitsland, Oostenrijk en Zwitserland delen de oever. Het langste stuk ligt in Duitsland en het kortste in Oostenrijk. De Obsersee ziet er op veel plaatsen uit als een ansichtkaart: In Meersburg of Lindau kun je wandelen door charmante oude stadjes met kronkelende vakwerkhuizen. Vanaf de lange promenade langs het meer in Friedrichshafen heb je een uniek uitzicht over het water en de besneeuwde toppen van de Alpen. Een Zeppelin, waarvan de geschiedenis nauw verbonden is met het Bodenmeer en de stad Friedrichshafen, cirkelt bijna geluidloos boven je hoofd.

De Überlinger See

Überlingen, de bovenste arm van het Bodenmeer tussen Meersburg, Bodman-Ludwigshafen en Konstanz, heeft een ander karakter: de oevers van het Bodenmeer zijn steiler en heuvelachtiger, terwijl je in het westen de glooiende vulkaankegels van de Hegau kunt zien. Het bloemeneiland Mainau ligt in het meer van Überlingen en de paalwoningen staan in het water bij Unteruhldingen. En als je er al bent, mag je een bezoek aan de schattige aapjes in Salem niet missen.

Konstanz

Blick auf den Obersee

Konstanz, Blick auf den Obersee

Friedrichshafen

Schlosskirche und Graf-Zeppelin-Haus

Friedrichshafen, Schlosskirche und Graf-Zeppelin-Haus

Lindau

Bick auf den Hafen

Lindau, Bick auf den Hafen

Rorschach

Badehütte aus dem Jahr 1924

Rorschach, Badehütte aus dem Jahr 1924

Langenargen

Schloss Montfort

Schloss Montfort in Langenargen am Bodensee

Überlingen

Überlingen

Meersburg

Meersburg

Pfahlbauten vor Unteruhldingen

Pfahlbauten vor Unteruhldingen

Barocke Wallfahrtskirche Birnau

Barocke Wallfahrtskirche Birnau

Insel Mainau

Insel Mainau

Radolfzell

Radolfzell

Stein am Rhein

Stein am Rhein

Klosterinsel Werd

Klosterinsel Werd

Berlingen

Berlingen

Blick auf die Insel Reichenau

Blick auf die Insel Reichenau
1 meer, 2 fietsen en 3 landen

De Bodensee-fietsroute

De 273 km langs de oever zijn geweldig om te ontdekken, vooral op de fiets! De Bodenmeerfietsroute is een van de populairste routes in Europa. En terecht, want bijna elke wens van een fietser kan worden vervuld. Of het nu gaat om korte etappes op de vlakke paden direct aan de oever, sportieve ambitieuze tochten in één of een paar dagen of met de mountainbike in het heuvelachtige omliggende landschap - de Bodensee staat bekend als een paradijs voor fietsers, niet in de laatste plaats vanwege zijn veelzijdigheid! Onderweg valt er veel te ontdekken: of het nu gaat om de vlinders op het bloemeneiland Mainau, de koddige apen in Salem of het Zeppelin Museum in Friedrichshafen, de pauzes kunnen nauwelijks meer verschillen. Maar één ding blijft altijd hetzelfde: rond de Bodensee is het sprankelende water nooit ver weg en verleidt altijd tot een duik in het koele water!