Bodensee

De beste tijd om rond de Bodensee te reizen

De Bodenmeerregio staat bekend om haar gunstige klimaat. Aan de ene kant is er de zuidelijke ligging. Dan is er het balancerende effect van het water. En de beschutte ligging in de luwte van het Zwarte Woud. Föhnweer komt aan het Bodenmeer meestal voor tussen de late herfst en de lente - en dan veel meer in het oosten dan in het westen. Dit alles zorgt ervoor dat het Bodenmeer na de Oberrhein Graben de langste reistijd biedt voor fietsers in Duitsland. De jaarlijkse neerslag is niet bepaald laag in vergelijking met andere regio's in Duitsland. Maar er zijn grote verschillen: hoe dichter de bergen bij het meer liggen, hoe meer neerslag er valt. Bregenz krijgt bijvoorbeeld meer dan 1500 liter per jaar - in Konstanz daarentegen is het net geen 950 liter.

Lente

Terwijl je op Rügen met Pasen vaak nog een donsjack nodig hebt, is het op de Bodensee vaak al lenteachtig warm. Daarom vieren we met Pasen het begin van het seizoen op de Bodensee-fietsroute! De Bodensee-fietsroute is erg mooi als de fruitbomen in bloei staan, meestal vanaf half april. Je hebt het fietspad grotendeels voor jezelf, de temperaturen zijn al aangenaam en van de bloesempracht kun je heerlijk genieten vanaf de fiets.

De klimatologische omstandigheden zijn ideaal in mei en juni, wanneer het al vroeg zomer is aan het Bodenmeer, maar nog niet heet. Tijdens de lange weekenden rond Hemelvaart, Pinksteren en Corpus Christi kan het op sommige plaatsen echter behoorlijk druk zijn op het fietspad. Het is in ieder geval raadzaam om je accommodatie ruim van tevoren te boeken.

Zomer

Eind juni is het water in het Bodenmeer meestal warm genoeg om in te zwemmen. Verwacht temperaturen van rond de 20 graden! Het hoogseizoen is tussen eind juli en begin september. In deze periode heeft heel Zuid-Duitsland schoolvakantie...
Het kan erg heet worden in de zomer. De luchtvochtigheid is vaak hoog, dus het kan snel vochtig worden. Juli heeft een gemiddelde maximumtemperatuur van ongeveer 24 graden. En zelfs 's nachts kan het moeilijk zijn om af te koelen in hartje zomer. Sommige mensen vinden het heerlijk, voor anderen is het een last.

Herfst

Vanaf half september wordt het rustiger op de Bodensee-fietsroute. En het weer laat zich vaak weer van zijn beste kant zien - met stabiel hogedrukweer en een heerlijke nazomer. Vanaf half oktober kun je dichtere mist verwachten. Onze tip: Plan je tochten flexibel, zodat je grijze dagen kunt besteden aan activiteiten binnenshuis. De Bodenmeerregio biedt hiervoor een breed scala aan mogelijkheden.

Goed om te weten: Het witte vlootseizoen eindigt rond 15 oktober. Als je je fietstocht wilt inkorten, kun je gebruik maken van de schepen op de route Wallhausen-Überlingen, de autoveerboten Konstanz-Meersburg en Friedrichshafen-Romanshorn of de catamaran tussen Friedrichshafen en Konstanz. Talrijke treinverbindingen zijn een andere optie. Het fietsseizoen loopt begin november langzaam ten einde - en je kunt je nu al verheugen op volgend jaar.

Eiland Reichenau

Eiland Reichenau

Konstanz-Staad

Konstanz-Staad

Bloemeneiland Mainau

Bloemeneiland Mainau

Zeilregatta

Zeilregatta

Uhldingen

Uhldingen

Schaffhausen Minster

Schaffhausen Minster

Immenstaad

Immenstaad