Bodensee Radweg

De Bodensee-Fietsroute

Met een oeverlengte van ongeveer 270 km is de Bodensee het op twee na grootste meer in Centraal-Europa. Het grootste deel, ongeveer 170 km, ligt in Duitsland, ongeveer een kwart in Zwitserland en ongeveer 10% in Oostenrijk. Het meer ligt op iets minder dan 400 meter boven de zeespiegel.
De Bodensee-fietsroute volgt bijna overal de oever. Alleen op de Bodanrück, aan de zuidelijke oever van het meer van Überlingen, is de Marienschlucht voorbehouden aan voetgangers. Hier – in Wallhausen – moet je je over de bergkam omhoog worstelen voordat je langs de Dettelbach afdaalt naar Bodman.

Afstanden langs de Bodensee-fietsroute
Bewegwijzering op de Bodensee fietsroute
De bewegwijzering op de Bodensee-fietsroute

Drie landen, één logo. Als je op het fietspad langs het Bodenmeer bent, hoef je alleen maar de fietser met het blauwe achterwiel te volgen – of je nu in Duitsland, Oostenrijk of Zwitserland bent. De kwaliteit en zichtbaarheid van de fietspadborden variëren echter sterk. In Duitsland is het op sommige plaatsen gemakkelijk om de wegwijzer te missen en dus van het Bodensee-fietspad af te dwalen. Door het groen-op-wit uiterlijk is de leesbaarheid helaas niet optimaal. Op het korte Oostenrijkse deel van de Bodensee fietsroute komt verwarring nog vaker voor.

De bewegwijzering in Zwitserland is daarentegen bijna perfect. Hier zijn de wegwijzers – donkerrood met witte letters en een groot logo – perfect leesbaar. Je fietst op Veloroute 2 (Rijnroute), die langs de Rijn van Andermatt in Centraal-Zwitserland naar Basel loopt en identiek is aan de Bodensee-fietsroute op het stuk van Rheineck naar Stein am Rhein. Je moet alleen opletten als de Duitse grens nadert: kort voor Konstanz volgt Veloroute 2 het verloop van de grens – op Zwitsers grondgebied natuurlijk. Zorg er dus voor dat je niet om Konstanz heen gaat!

Sipplingen

Vooruitzichten Haldenhof

Unteruhldingen

Jetty

Alpen

Wijngaarden met uitzicht op de Alpen

Bodensee

Moos

Topografie van de Bodensee-fietsroute

Om het bovenste meer loopt de Bodensee-fietsroute grotendeels vlak en is ook goed geschikt voor kinderen. Langs de romantische Untersee is er af en toe een korte klim, maar zelfs hier is het parcours geen probleem.
Als je de hoofdroute van de Bodensee-fietsroute rond Überlingen volgt, van Konstanz via Radolfzell naar Überlingen, is de route vrijwel vlak.
Alleen de variant over de Bodanrück via Wallhausen, Liggeringen en Bodman is zwaarder. Voor sportievelingen is de bochtige Schiener Berg op de Höri, het schiereiland in het Bodenmeer, een spannende uitdaging.