De Untersee

Een droom op twee wielen!

De zuidelijke van de twee 'vingers' van het Bodenmeer is de Untersee. Veel toeristen missen dit deel, en dat is jammer, want Untersee is een droom! Soms is het nogal rivierachtig, dan weer wijds en open. Nergens is het Bodenmeer zo afwisselend. De Rijnwaterval en het schiereiland Höri mag je niet missen!

Uitzicht op Konstanz met de Untersee op de achtergrond

Uitzicht op Konstanz met Untersee op de achtergrond

Uitzicht op eiland Reichenau

Uitzicht op eiland Reichenau

Reichenau eiland

Reichenau eiland

Uitzicht op Stein am Rhein en het eiland Werd

Uitzicht op Stein am Rhein en het eiland Werd

Rheinfall bij Schaffhausen

Rheinfall bij Schaffhausen

Wangen op het schiereiland Höri

Wangen op het schiereiland Höri

Radolfzell

Radolfzell

Markelfingen

Markelfingen

Uitzicht op Markelfingen en de Untersee

Uitzicht op Markelfingen en de Untersee
De Untersee voor fietsers
Van Konstanz naar Stein am Rhein (ca. 30 kilometer)

De licht heuvelachtige route biedt steeds weer prachtige uitzichten op het water en het eiland Reichenau, het schiereiland Höri en de Schiener Berg. Het Bodenmeer eindigt in Stein am Rhein en de (Hoog)Rijn begint weer. Het kleine middeleeuwse stadje met zijn beschilderde huizen, het stadhuisplein en het kloostereiland Werd voor de kust is met recht een toeristische trekpleister.

Excursie naar Schaffhausen en de Rijnwaterval vanuit Stein am Rhein (ca. 50 kilometer)

Als je al in Stein am Rhein bent, moet je zeker een omweg maken naar Schaffhausen en de Rijnwatervallen. Een boottocht naar de watervallen van de Rijn is absoluut adembenemend, vooral in mei en juni als de rivier op zijn hoogtepunt is nadat de sneeuw is gesmolten. Als je de hele route heen en terug wilt fietsen, bereid je dan voor op bijna 50 heuvelachtige kilometers fietsen!

Van Stein am Rhein via het schiereiland Höri naar Radolfzell (ca. 25 kilometer)

De beklimmingen in Kattenhorn (kort maar steil) en tussen Wangen en Hemmenhofen (langer maar matig) zouden niemand moeten afschrikken om langs het schiereiland Höri te fietsen. Dit deel van de Bodensee-fietsroute is fantastisch!

Van Radolfzell naar Konstanz (ongeveer 20 kilometer)

Dit deel van de Bodensee-fietsroute is praktisch vrij van beklimmingen, maar ook niet bijzonder interessant. Je mist dus niet veel als je de route hier met de trein inkort.