Kressborn am Bodensee

Met de racefiets aan het Bodenmeer

Een geheime tip voor fijnproevers

Het Bodenmeer wordt nog steeds onderschat als bestemming voor racefietsers. Maar de voordelen zijn duidelijk:

  • De regio is een toeristische hotspot met een zeer divers aanbod
  • Racing cyclists kunnen kiezen tussen vlakke, heuvelachtige en bergachtige routeprofielen, tussen dag- en langere tochten, en altijd in een schilderachtige omgeving
Dorstlesser voor racefietsers

Het Bodenmeer ligt tussen het Zwarte Woud, de Allgäu en de Alpen. Dit biedt veel mogelijkheden voor interessante routes. Zo kun je overdag met je racefiets de heuvels en bergen in de omgeving verkennen en 's avonds lekker opladen aan de oever met de specialiteiten van de regio. Als je geen zin hebt in de bergen, zijn er ook voornamelijk vlakke routes, bijvoorbeeld direct langs het meer. En je kunt je pauzedagen naar eigen inzicht besteden: met cultuur, sightseeing, zwemmen of gewoon genieten.

racefietser op de bodensee

In feite zijn er in het achterland van het Bodenmeer talloze kleine zijwegen met weinig autoverkeer die door een geweldig landschap leiden - met uitzicht op water, bergen en weelderige groene weiden. Vanuit Schaffhausen kun je bijvoorbeeld een dagtocht maken naar het Zuidelijke Zwarte Woud tot aan de Feldberg. Ten westen en noorden van het Bodenmeer liggen Hegau, Linzgau en Oberschwaben. De drie regio's zijn overwegend licht heuvelachtig, maar bieden ook pittige beklimmingen. De Allgäu begint op zijn beurt op slechts een uur fietsen achter Lindau en gaat naadloos over in de Alpen . Samen met de Zwitserse Hoogvlakte vormen deze het oosten en zuiden van de regio.

Het belangrijkste is bergop

In principe is het Bodensee-fietspad ook zeer geschikt voor racefietsers. Er zijn echter een paar beperkingen: een paar stukken zijn niet geasfalteerd, maar kunnen worden omzeild via wegen. En in het weekend en in het hoogseizoen is het op sommige stukken erg druk.

Het Bodenmeer is net zo geschikt voor dagtochten met de racefiets als voor een langer verblijf. Als je meerdere dagen blijft, heb je de keuze: vertrek vanaf één locatie naar het omliggende platteland of keer elke avond terug naar een andere plek aan het meer. Voor je koffers kun je trouwens gewoon gebruikmaken van ons Bagagetransport. Zo heb je overdag alleen het hoognodige bij je.

Evenementen voor racefietsfans

Säntis Classics

Eén weekend in juni staat Weinfelden in het kanton Thurgau in het teken van de Säntis Classic. Op zaterdag is er een kleurrijk warming-up programma. Op zondag leiden de twee routes van 130 en 200 kilometer naar de Schwägalp aan de voet van de Säntis-top - afhankelijk van persoonlijke vaardigheden. Voor wie het liever wat rustiger aan doet, is er de "Öpfel-Tour", die slechts 40 kilometer lang is.

Tour de Barock

Bad Schussenried in Opper-Zwaben is aan het begin van de zomer het startpunt voor de fietstochten van de Tour de Barock. De routes, die geschikt zijn voor racefietsen, zijn 116 en 190 kilometer lang. Het heuvelachtige landschap ten noorden van het Bodenmeer staat bekend om zijn vele prachtige barokke gebouwen. Het parcours loopt vlak langs een aantal daarvan.

Hegau-Bodensee-Panorama-Tour

Op de tweede zondag in juni trekken talloze racefietsers naar het westen van het Bodenmeer voor de Hegau-Bodensee-Panorama-Tour. Vanaf Orsingen kun je kiezen uit routes van 76 tot 213 kilometer.

Bodensee-Radmarathon

Op 9 september 2023 vindt de Bodensee-fietsmarathon voor de 50e keer plaats! Afhankelijk van je ambities kun je kiezen uit drie routes: 80 kilometer rond de Untersee, 150 kilometer rond de Obersee of 220 kilometer rond beide samen. De ondersteuning, bewegwijzering en catering zijn uitstekend. Een geweldig evenement voor zowel racefietsspecialisten als gezinnen.

Luchtfoto

Luchtfoto

Arbon

Arbon

Hagnau

Hagnau

Sipplingen

Sipplingen

Bodman-Ludwigshafen

Bodman-Ludwigshafen