Je staat op het punt om je Bodensee fietstocht te plannen, maar je wanhoopt over de prijzen van hotels en accommodaties? Bovendien hoor je alleen maar De Bodensee is duur! en weet je niet hoeveel geld je moet begroten voor een rondje Bodensee-fietsroute? Wij hebben een paar tips hoe je de prijs van je fietstocht zo betaalbaar mogelijk kunt maken.
Je zult het snel merken tijdens je fietstocht langs de Bodensee: De hoge prijzen in Zwitserland zijn geen onhoudbaar vooroordeel, maar een realiteit. Vooral diensten als restaurants en accommodatie kosten in Zwitserland vaak meer dan in Duitsland of Oostenrijk. Zelfs de anders zo goedkope jeugdherbergen langs de Zwitserse oevers van het Bodenmeer vormen geen uitzondering: overnachten in de slaapzalen in Romanshorn of Stein am Rhein kost bijna net zoveel als een pension of hotel in Duitsland.
Dus als je budget voor accommodatie niet al te groot is, vermijd dan bij het plannen van je etappe meerdere overnachtingen in Zwitserland.
De Bodensee is altijd al een populaire vakantiebestemming geweest en trekt elk jaar meer mensen aan. Vooral in de zomermaanden juli en augustus is er veel verkeer op en rond het Bodensee fietspad. Door de grote vraag zijn de accommodatiekosten in deze periode aanzienlijk hoger dan in het voor- of naseizoen. Je fietstocht is daarom bijzonder goedkoop in het late voorjaar en het vroege najaar. In deze maanden kun je ook genieten van wat meer rust op de Bodensee fietsroute.
Buiten de grotere steden rond het Bodenmeer zijn er talloze pensions en hostels waarvan de prijzen veel lager zijn dan die van de hotels in het centrum van de oude stad.
Een overnachting in Bregenz tijdens het festivalseizoen is bijvoorbeeld erg duur. Het is verstandig om de paar kilometer naar Hard te fietsen, waar je hostels en familiehotels vindt tegen redelijke prijzen.
De overnachtingsmogelijkheden langs de Bodensee-fietsroute zijn gerangschikt op prijs.
Als je 's ochtends bij een bakker of supermarkt proviand inslaat voor je komende etappe, ben je de hele dag niet afhankelijk van dure restaurants. Uit eten gaan is bijzonder duur in Zwitserland. Als je op deze manier voorbereid aan je fietstocht begint, kun je jezelf onderweg zonder schuldgevoel trakteren op een bolletje ijs, een plakje cake of toegang tot een museum.
Toeristenbelasting, toeslag voor kort verblijf, beddengoed - deze en andere verborgen kosten kunnen de prijs van je overnachting verhogen. Wees voorzichtig met al te gunstige aanbiedingen en lees goed wat bij de ogenschijnlijk lage prijzen is inbegrepen en welke extra kosten ter plaatse kunnen komen.
Bij het plannen van een Bodensee fietstocht is het makkelijk om de totale kosten uit het oog te verliezen. Als je elk hotel apart boekt, krijg je ook de rekeningen apart. Noteer dus altijd hoeveel elk hotel kost, wat bij deze prijs inbegrepen is en wat niet.
Als je goedkoop wilt reizen op de Bodensee-fietsroute, is het vooral belangrijk dat je je uitgaven niet uit het oog verliest. Overnachtingen, boottochten, entreegelden en maaltijden kunnen anders snel oplopen tot een onverwacht hoog bedrag. Als je al deze kosten van tevoren plant en onze tips en adviezen opvolgt, kun je op een bepaald bedrag rekenen. Nare verrassingen voor je portemonnee zullen ter plaatse beperkt blijven.
Als je budget eenmaal vastligt, is het ook de moeite waard om naar de boekbare aanbiedingen te kijken. Niet alleen de verblijfskosten en het bagagetransport zijn al bij de aangeboden fietsreizen inbegrepen, maar vaak ook boottochten en entreegelden voor bepaalde bezienswaardigheden. Hier word je niet verrast door onverwachte bedragen, je krijgt gewoon een rekening. En die blijkt vaak goedkoper dan het totaalbedrag van je privéplanning.
Geen Bodenmeer-fietstocht is compleet zonder een bezoek aan het eiland Mainau. Maar de toegangsprijs is met ongeveer 25 euro per persoon niet per se goedkoop. Als je het bloemeneiland 's avonds bezoekt, kun je een ticket voor zonsondergang kopen!
Vanaf 17:00 uur tot de sluiting van het eiland betaal je slechts de halve prijs voor alle kaartjes.