De (culturele) schat in het Bodenmeer

Kloostereiland Reichenau

Het grootste eiland in het Bodenmeer staat sinds 2000 op de Werelderfgoedlijst van UNESCO. De benedictijnenorde bouwde tussen de 9e en 12e eeuw drie kostbare kerken op Reichenau. Ze zijn vandaag de dag nog steeds van onschatbare waarde. Het in 724 gestichte klooster is een van de belangrijkste uit de Karolingische periode. Dankzij het gunstige klimaat biedt het eiland ook veel groentetelers en wijnboeren rijke oogsten. Bovendien vallen grote delen van Reichenau onder natuurbescherming: de rietvelden aan weerszijden van de kenmerkende, met populieren omzoomde stuwdam zijn een toevluchtsoord voor tienduizenden watervogels.

Kruidentuin van het klooster
In de 9e eeuw creëerde abt Walahfrid Strabo Europa's eerste tuingids met zijn werk "De cultura hortorum". "Zijn kruidentuin wordt momenteel heringericht en zou in 2024 weer open moeten zijn voor het publiek. Alle 24 plantensoorten die hij beschreef in zijn didactische gedicht groeien er.

Romaanse kerken
Elke plaats op de Reichenau heeft zijn gebedsplaats. De minster in Mittelzell was vroeger de abdijkerk van het benedictijnenklooster en is de grootste van de drie kerken. Bijzonder bezienswaardig zijn de beroemde Ottoniaanse muurschilderingen van St. George in Oberzell. Maar ook de kerk van St. Peter en Paul in Niederzell, heringericht in rococostijl, is een bezoek waard.

Uitzichtpunt Hochwart
Vanaf het hoogste punt op het eiland (40 meter boven de waterspiegel) kun je genieten van een geweldig panoramisch uitzicht over de Untersee. Je ziet niet alleen de kerken, wijngaarden en groentevelden van Reichenau, maar bij helder weer ook de Zwitserse oever, de Alpen, Konstanz en het Wollmatinger Ried en het schiereiland Höri. Een houten theehuis uit 1839 op de top van de Hochwart nodigt uit om te blijven hangen.

Onze tip: Vaar het eiland rond in een boot – het is de moeite waard!

Gemeinde Reichenau
78479 Reichenau

Meer informatie op www.reichenau.de