Mainau, Tulpe

Op de fiets van Konstanz naar het eiland Mainau

Naar de oever van het meer, door bossen en weiden, ontdek de schoonheden rondom Konstanz op de fiets. De bloeiende pracht van het eiland Mainau is de bestemming van vele bezoekers en in elk jaargetijde een uitstapje waard!

Vanaf de oude stad Konstanz is het ongeveer 16 km fietsen naar het bloemeneiland en terug. Afhankelijk van hoeveel tijd je wilt doorbrengen op de Mainau, is deze fietstocht ook geschikt voor een middag, voor laatkomers of gezinnen met kinderen.
Onze suggestie leidt door de Hockgraben naar het eiland Mainau, zoveel mogelijk autovrij. Zelfs op de terugweg via de Hörnle fiets je, als, dan over wegen met weinig verkeer. Deze tourtip is dus heel relaxed en ook geschikt voor gezinnen met kinderen.

Als alternatief kun je ook rechtstreeks naar het eiland Mainau fietsen.
Dit is iets korter, maar neemt je voor een langer stuk mee over de drukke weg van Mainau.

De route is heel ontspannen en geschikt voor gezinnen en kinderen.

Tulpen op het eiland Mainau
Let op: zonder fiets op het eiland Mainau

Op het eiland zelf kun je geen fiets meenemen. Met zoveel mensen, waaronder veel gezinnen met kinderen, zou dat sowieso onpraktisch zijn. Maar het eiland Mainau verwelkomt graag elke fietsbezoeker en heeft de beste voorwaarden gecreëerd voor een fietsexcursie tot aan de ingang: Talrijke parkeermogelijkheden, kluisjes voor fietsaccessoires en nog veel meer wachten op jou en je fiets voor de loopbrug naar het eiland.

Imperia voor de haven van Konstanz
Reis naar Konstanz

De tour begint bij het treinstation in Konstanz, dat direct achter de haven ligt. Reizen met de trein is heel eenvoudig: regionale treinen uit Duitsland en Zwitserland komen regelmatig aan op het station. Informeer echter wel naar de mogelijkheden en voorwaarden voor het meenemen van fietsen in de trein. Rond het meer is dit meestal zonder problemen mogelijk. Je hebt alleen een extra fietsticket nodig.

Het is natuurlijk nog leuker om over het meer te reizen: De schepen van de Witte Vloot, de Bodensee-Schiffsbetriebe, verbinden de havens van de grote steden rond het meer. De catamaran is de snelste manier om van Friedrichshafen naar Konstanz te varen. Met uitzicht op de kust en de Alpentoppen erachter is een tocht bijzonder mooi! Voor fietsen moet je een extra kaartje kopen, maar er is genoeg ruimte op de snelle boten.

Als je met de veerboot vanuit Meersburg naar Konstanz komt, begin je je fietstocht gewoon bij de veerbootterminal in Konstanz-Staad.

Over de Hockgraben en de universiteit naar het eiland Mainau

Vanuit de oude stad Konstanz volgt u de borden naar het eiland Mainau (blauwe stip) eerst naar de oever van de Rijn. Bij de Rheintorturm, de voorste stadstoren, houdt u rechts aan en rijdt u naar de Fietsbrug. Dit is de middelste brug van de drie bruggen over de Rijn in Konstanz. Hij is alleen toegankelijk voor voetgangers en fietsers. Kijk naar rechts als je de brug oversteekt: de Rijn die uit het meer komt, het Bodenmeer en de bergtoppen erachter zijn elke keer weer een genot, zelfs voor inwoners van Konstanz die al langer in Konstanz wonen!

Fietspad naar het eiland Mainau

Volg het fietspad rechtdoor na de brug. Na de verkeerslichten en het oversteken van het spoor kom je bij de Zähringerplatz. De borden wijzen je de weg naar het eiland Mainau over het grote kruispunt. Je fietst nu over hetzelfde fietspad dat veel studenten dagelijks gebruiken op weg naar de universiteit. Wanneer u de studentenwoningen bereikt, volgt u de pijlen naar rechts de zogenaamde Hockgraben in. Nu fiets je van de hoofdwegen af, langs vijvers, weiden en de beek waaraan het zijn naam ontleent.
Hier, boven Konstanz, werd de Universiteit van Konstanz geopend. Als je zin hebt in een grandioos uitzicht, zet je je fiets dan op slot bij een van de lagere ingangen en ga via de weliswaar kronkelige trappen naar het Mensa-terras. Het uitzicht is de moeite waard! Het meer van Überlingen, het eiland Mainau, Meersburg met zijn twee kastelen en de Obersee liggen praktisch aan je voeten.
Terug op de fiets volg je de borden richting het eiland Mainau. Via een metro bereik je de Bodensee-wijk Egg. Bij het kruispunt voor de kapel kom je het Bodensee-fietspad tegen. Het laatste stukje naar het eiland Mainau kun je heerlijk onder de bomen fietsen.

Fietsen voor het eiland Mainau
Tip: Fietsenstallingen voor het eiland Mainau

Je moet je fiets buiten de ingang van het eiland stallen: De Mainau is een fietsvrij gebied!

Maar met talloze parkeermogelijkheden, kluisjes voor fietstassen en helmen, kleedkamers en zelfs een klein reparatiestation is alles wat een fietser zich kan wensen aanwezig.

Van het eiland Mainau via de Hörnle terug naar Konstanz

Na een wandeling door de bloemenzee op het eiland Mainau kun je voor de terugweg een andere fietsroute kiezen en rond de Hörnle fietsen. Dit is de landtong voor de stad en de favoriete zwemplek van veel inwoners van Konstanz.

Veerboothaven in Constance-Staad

Verlaat het eiland Mainau op de fiets via hetzelfde pad dat je naar Mainau bracht, in de richting van Konstanz/Egg. Bij de kapel bij de Egg dorpsfontein, die je al kent, volg je de Bodensee fietspad borden naar links. Het fietspad leidt u iets boven de oever van het Bodenmeer in de richting van Staad. Je fietst langs de Constance Ruppaner Brouwerij, dus als je zin hebt, kun je hier even pauzeren. Je komt uit op de Schiffstraße, die heel toepasselijk naar de aanlegsteiger van de veerboot Constance-Meersburg leidt. Als je deze nog niet hebt bezocht, laat je de fiets gewoon bergafwaarts rollen. Aan de andere kant van het meer herken je de twee kastelen van Meersburg. Je kunt ook genieten van een van de heerlijke broodjes vis in het vishuis bij de veerhaven.
Volg de fietsborden weg van de haven door Staad naar de rotonde. Laat je niet in de war brengen door tegenstrijdige borden bij de rotonde. De Jakobstraße, het fietspad rond de Hörnle, slaat linksaf.

Uitzicht op Konstanz vanaf de Seestraße

De Jakobstraße leidt je door het Lorettobos rond de Hörnle. Op het puntje van de landtong kom je het Bodenmeerstadion en het openluchtzwembad tegen. Als je vandaag nog niet in het meer hebt durven springen, is dit je kans! Je kunt je fiets op slot zetten bij een van de vele fietsenrekken. Of je kunt je fietspauze opluisteren met een ijsje. Maak zeker een wandeling naar de top van de Hörnle, het uitzicht op de Obersee, de Konstanzer Trichter, Meersburg en de Zwitserse oever is ongeëvenaard!

Terug op de fiets fiets je over de Einhornstraße terug naar het stadsgebied. De Bodensee-Radweg leidt je naar links bij de bushalte Hebelstraße. Je bent al op de beroemde Seestraße. De Art Nouveau huizen zijn het decor geweest voor vele films.
Aan de fietszijde van de Oude Rijnbrug keer je uiteindelijk terug naar de middeleeuwse oude stad Konstanz.

Alternatief: De snelste fietsroute naar het eiland Mainau

Op sommige dagen is de weg de bestemming. Maar als het eiland Mainau op je wacht, is het heel goed mogelijk dat de bestemming je bestemming is.

De snelste manier om de oude stad van Konstanz te verlaten is, hoe kan het ook anders, via de Mainaustraße.

U verlaat de oude stad van Konstanz via de Oude Rijnbrug. Het fietspad over de brug eindigt in een lange bocht. Aan het einde van de bocht houd je rechts aan en steek je onder de brug door om uiteindelijk direct aan de andere kant linksaf te slaan, ook al wijzen de fietswegwijzers rechtdoor. Na een paar meter heb je de Mainaustraße bereikt, die je ook herkent aan de verkeersborden Mainau, Meersburg/Fähre. Volg deze weg langs het fietspad, langs de school en het ziekenhuis.

Na de Maria-Hilf-kapel te hebben gepasseerd, loopt de Mainaustraße met een lange bocht de wijk Staad in. In de bocht gaat het fietspad naar de linkerkant van de weg. De fietswegwijzers leiden je uiteindelijk bergafwaarts naar de veerboot bij het grote kruispunt in Staad. Voordat je de pier bereikt, sla je linksaf de Hoheneggstraße in. De borden naar de Bodensee-fietsroute, de Bodensee Ruppaner Brouwerij en het Hohenegg Restaurant wijzen je allemaal in de juiste richting.
Boven de oever van de Bodensee fiets je nu langs het eerder genoemde restaurant en de brouwerij, door de wijken Allmannsdorf en Egg op de Bodensee-fietsroute direct voor de ingang van het eiland Mainau.